DESTEKLERİMİZ

Avantajları

 

Kira Desteği

a) ÇKS’ye kayıtlı üreticiler ile üretici örgüleri için:

  • 3 TL /TON/AY depo kira desteği verilmektedir.
  • 3 TL /TON/AY her üretim yılına ait ürün için en fazla 6 ay süre ile ilave kira desteği verilmektedir.

b) ÇKS’ye kayıtlı üretici dışındaki kesimler için:

  • 3 TL /TON/AY depo kira desteği verilmektedir.
  •  

Nakliye Desteği

İlave kira desteğinden yararlanan üreticiler ile üretici örgütlerine, ürünlerinin lisanslı depoda muhafaza etmeleri ve başvuru yapmaları durumunda; Ürün miktarı üzerinden ton başına 25TL’yi geçmemek üzere, her ürün çeşidi için en fazla 750 TL tutarında nakliye desteği verilir.

Analiz Desteği

İlave kira desteğinden yararlanan üreticiler ile üretici örgütlerine, ürünlerinin lisanslı depoda muhafaza etmeleri ve başvuru yapmaları durumunda; Depolanacak ürünlerin lisanslı depoya tesliminden önce yetkili sınıflandırıcılarla ürünün cinsine göre Yönetmelik hükümlerince yapılacak analiz başına 25TL’yi geçmemek üzere, ilgili bakanlıkça onaylanacak yetkili sınıflandırıcı ücret tarifesine göre analiz ücreti desteği verilmektedir. 

 

 

Üreticilere ELÜS  Karşılığı Kredi Faiz Desteği

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) karşılığında, üretimini yaptığı ürünü lisanslı depoya teslim eden üreticileri, ürün kapasiteleriyle uyumlu olacak şekilde senet tutarının %75’ine kadar azami 9 ay vadeli olarak kullandırılacak kredi faizlerinde %100 indirim uygulanmaktadır.

Vergi İstisnaları

%2 Zirai stopajvergisinden;
%20 kar gelir / kurumlar vergisinden;
%1 KDV’den muaftır.

Örneğin; üretici 30 ton ürünü tonu 1650-TL’den doğrudan lisanslı depo üzerinden satış yaptığında 2.991-TL daha fazla kazanç elde edecektir.

 

Ürün Bedeli

Stopaj

SGK

Hizmet Bedeli

Nakliye Desteği

Net Ele Geçen

TMO

49.500

-990

-990

-495*

0

47.025

Lisanslı Depo

49.500

0

0

-234**

+750***

50.016

* Hizmet bedeli geçici alım merkezlerinden alınmaktadır.
** Boşaltma ücreti
*** Ton başı 25-TL’yi geçmemek üzere en fazla 750TL nakliye desteği.

Lisanlı Depoya Teslim Edilen Ürünün TMO’ya Satışı

TMO’ya ürün satışı nasıl yapılacak?

  • Üreticimiz, lisanlı depoya teslim ettiği ürüne ait TMO fiyatını ve ÇKS bilgisini lisanslı depo yetkilisinden öğrenebilecektir.
  • TMO Lisanslı Depo yetkilisi, üreticinin nüfus cüzdanı, aslını kontrol edecek ve kopyasını alacak, satışını elektronik ortamda yapabilmesi için hazırlanan belge üreticiye imzalatılacaktır,
  • Üretici, ürününü TMO’ya satmak istemesi durumunda konuyu lisanslı depo yetkilisine iletecek ve sisteme tanımlı cep telefonuna gelecek onay mesajını lisanslı depo yetkilisine bildirerek ÇKS belgesinde yer alan miktar kadar ürünü TMO’ya satabilecektir.
  • Ürünün bedeli en geç üç gün içinde üretici hesabına TMO tarafından yatırılacaktır. 
  • Üretici, lisanslı depoya ürün teslim etmesi aşamasında başka hiçbir yere başvurmadan TMO’ya satış işlemini tamamlayabilecektir. 

TMO’ya satış ile ilgili kısıtlama var mıdır?

Lisanslı depo işletmelerine teslim edilen ürün miktarlarında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır; ancak üretici Tarım ve Orman Bakanlığı ÇKS veri kayıt sistemine kayıtlı miktar kadarını TMO’ya satabilecektir. 

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Lisanslı depo üzerinden ürünlerini TMO’ya satmak isteyen üreticilerimizin;

  • Herhangi bir bankadan açılmış yatırım hesabı bulunması zorunludur. 
  • Ürünlerin, üreticinin kendisi tarafından teslim edilmesi zorunludur. 
  • Ürün sahibi dışındakiler tarafından lisanslı depoya teslim edilen ürünler için noter onaylı vekaletname talep edilmektedir.
  • ÇKS verilerinin, lisanslı depolara gelmeden önce İlçe-İl Tarım müdürlüklerinden veya e-devlet üzerinden kontrol edilmesi ve güncellenmesi gerekmektedir.